Ugrás a fő tartalomra

Durva

Csak rövid ideig maradt egyedül. Hazug tavaszillat, hamis madárcsicsergés. Csalfa színvilág szűrődött be gondosan festett fényérzékelőin. Az istenekre emlékeznek így. Hazugsággal? Hamissággal? Csalfasággal? Igen. Az e pillanatban magányba kényszerült alak azonban festékkel keretezett látószervét használta emlékezésre.

Az asztalon egy könyv nyugalommal várta olvasóját. Nem őt, hanem azt, aki pár percre egyedül hagyta gondolataival. Azok a gondolatok olyan gyorsan húzták magukkal egy iszapos világba, hogy illetlenül inkább lapozásra adta fejét.
Felütötte az árválkodó könyvet ahol kellett. Máshol nem tudta, mert mindez már régen eldőlt. Gondolta. Mindenről ezt gondolta. Precíz tervet sejtett értetlenségének gondolatsorai között.
A fejezet címe az iszaptenger felett lebegő fény neve volt: K.
Nem pörögtek tovább a lapok. Csak nézte ahogy a kirajzolódott név szétárad érzékeny tenyerében.
Törékeny végtagok jelezték világtapintó szándékait.
Finom tapintás, durva felületű mindenség.
Az utóbbi időben fel is hívták rá a figyelmét gyakran használja a "durva" szót töltelékszóként vagy jelzőként különféle történetekre. Valahogy így mondta: -Dúúúrva.
De valóban azok közé tartozott, akik számára a durva már akkor elkezdődött, mikor mások még finomnak érzékelték az eseményeket.
Már a fejezet címe is "dúúúrva" volt. A zavaros világban ennyi egybeesés lenne vagy mindenhova jeleket rejtettünk egykor?
Dúúúúrva! - gondolta tehát magában.
Az elkövetkező két oldalba mélyedt. A sorok egy idegen életbe vitték leskelődni. Akiről az a pár oldal szólt azt mélyen beárnyékolta a fejezetcím. Az árnyék mellett azonban élesen emelkedett pá sor, akik éppen versnek tettették magukat.
   
úszok a percnyi csöndben
s keretes lesz a táj,
ahol egy őzike
szökken
ott viszi magát a báj.
hol?
kapuban áll az őre
ragad a VILÁGos tál,
időgép tőled
és tőlem
esténként
meg megáll.
megáll?

Megszűnt a magány és helyét felváltotta valami, aki valaki volt valahol. 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kasza nélkül

Egyszer talán majd megváltozik minden.
Felülírsz majd százféle szörnyűséget, mit rólad hittem.
Nem leszel többé olyan szilárd, rideg és érdes kőzet,
Leszel a rólad kialakított képen szelíd, puha tőzeg.
Azon pihenek majd fáradt fejemet rád hajtva,
S indulok egy új útra helyemet átadva.

Egyszer talán majd megváltozik köztünk minden.
Addig megváltoztatom magam, attól a ponttól innen.
Talán, majd ha máshogy nézek rád attól szebbé változol,
Patakot, réteket és pár szarvast is áthozol.
Hogy érezzem magam jól a part túlsó oldalán
Itt utolsó s valahol máshol első napom, narancsban úszó hajnalán.Pedig szerettem a havat

Amikor lencsevégítéletet hírdetett az az önmagába vissza visszaforduló, szorongással teli kacskaringós gondolat, én bambán támasztottam éppen egy bordó bájitalpultot. Egy árva kis málnalevélen állt ez az egész jelenet, egy cickafarkos kerekerdőszélen, tudatom és tudattalanom szarvasokkal tűzdelt homályzónahatárán. Gondolkoztam, most akkor hagyom, hogy rámtörjön az ismerős éjfélelem vagy leülök csipegetni számlálatlan jó emlékeimből, ebbe a furcsa fából és petpalackból készűlt madáretetőszékbe. Lábamnál macskák akartak mindig valamit, amit nem lehet és én tudtam, hogy makacs és macska szavunk miért hangzik úgy, mintha egyik lenne a másik csiszolatlan gyémántfoglalata. De tudtam azt is, hogy kutya évünk lesz és ezt szakrális geometriában ívelte át az a seregnyi emberrel teli tavaszváróterem. Pedig szerettem a havat össze is hordtam hetet.  Varázserőgépbe helyeztem szavakat és nekik tulajdonítottam az olvadásgenerátor létezését.  Százszorszépségkirálynő mégis megfagyott a szemem láttára…

Történelem

Egyszer - úgy tíz évvel ezelőtt - araszoltam a dugóban a Moszkva (!) tér felől a Margit-híd irányába. Unottan bambultam magam elé. Két autóval előttem, a másik sávban, a piros lámpánál megállt egy lovaskocsi. Sajnáltam a két természeti lényt, aki ott topogott a zajos fémek között. Ekkor egyikőjük könnyített magán. A folyamat sokáig tartott és a frissen keletkezett tavacska lassan kúszott a zebra irányába. A lámpa zöldre váltott és a lovaskocsi tovább ment.
A dugó nagy volt, így amikor ismét pirosra váltott a lámpa ott álltam pontosan a zebra előtt. Mellettem, balra megállt a villamos és rohanó gyalogosok lepték el a nedves csíkokat. Emlékszem meleg nyári nap volt. A következő pár másodpercet ezért magas hőmérsékleten rögzítve tároltam. Néztem, ahogy az emberek végigtrappolnak a kis tócsában, belélegzik természetes gőzét mit sem sejtve eredetéről. Az utolsó kis csoportban egy fiatal lány kulcs csomót ejtett az aranyló pocsolya közepébe, majd megállt, sietve felvette és zsebre dugta a f…