Ugrás a fő tartalomra

Motorkacér


...félálomban a sorok közötti részt mindig meg meg alva...


...és ott, ahol a tó, az a kis szürke semmi várt - ők látták ilyennek, akiket mindig többieknek hívunk - rádobtam a vízre fadeszkámat és hatalmas fehér, színes madarammal siklottunk át a világokon. Dimenzióugrató volt bárhova az állóvíz. Mi jártunk is ott a mindenhol, mégis csak a tavon. Ők, - akiket mindig többieknek hívunk - kívülről nézték a jelenetet, amit nem láttak. De akkor mit néztek annyira? 
- Van, hogy azt nézzük mit nem látunk. - mondta madaram. 
Madaram, nyitott szárnyú énmagam repítette nézőpontom felettem, hogy lenézvén onnan, örömmel töltsön el látványom. Nem beszéltünk, csak siklottunk a túlpartra. Madaram nagyobb volt, mint kis idővel ezelőtt a hátsóülésen. Tízszer akkora és ezeregyszer fényesebb. Csodamadár volt. Nem ragadozott, de senkinek nem volt prédája, mert nem látták, mégis tisztelte aki csak elgondolta.  A nádasnál már kontinensekkel arrébb reggeliztünk aranyfényt.  Jóllaktunk és siklottuk tovább a távolságot. De mekkorát? Sem időben, sem térben nem mérhette aki képes rá, mert nem fért efféle fogalmakba. Aztán amikor már megtettük ami megtehető és megjártuk ami megjárható visszaszálltunk az autóba. Ő megint hátraült és elrejtette csodamagát. Próbáltam rábeszélni, hogy mutassa milyen, de "csakis utánam" szemmel nézett az összeszűkült fénnyelő. 
- Én nem. Nem. Nekem fontosabb a biztonság, mint a kényelem. - mondtam és tudtam, hogy igazat beszélek. 
"Ez baj" szemmel folytatta nem beszélős nézését. Sírtam, de csak olyan belül, hogy madaram se lássa.
Aztán dolgomhoz fordultam. Nehogy mégis.
- Mondták, hogy vezessek. - mondtam. - Nem. Nem mintha te nem vezetnél jól de én hiper sőt extra biztonságosan élek. Csak azért.
- Told el a motort inkább a kútra. - ezt rakta oda válasznak.
- Van mikor sarkonfordul a biztonság. - mondta madaram.
Akkor toltuk a motort és vagánynak tűntünk. Madaram meg egyre kisebb lett én meg pajkos sőt inkább kacér. Motorkacér.
Mire visszamentem madár picit mutatott magából. A fejét. Hogy az milyen szép volt! Fehér meg színes. Úgy néztem őt, mintha egy angyal szállt volna le az égből, ők pedig - akiket többieknek hívunk - nem látták, de közben nem látták szépnek. Ki akarták rakni. 
- Hagyjuk ott! - akaratoskodtak; hogy egy madár büdös, koszos meg betegségeket terjeszt. Legfőképpen meg semmi haszna és egy ilyennek még a húsa sem finom.
Nyugalom! Nem hagytam és nem is fogom hagyni, hogy bárki beleszóljon. Megvédem madaram.
Talán legközelebb megértik.
Szélevesztett? Pedig pontosan arról szól, ami most mindent megváltoztathatna!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Banánhéj keringő

 Aztán hírtelen meleg lett. Nem várt dolgok keveredtek várt dolgokon felüliekkel. Szerettem volna tudni meddig tart az élet és mi van azután. Találkozunk e még és ha igen megismerjük e még egymást. Más nem nagyon érdekelt. Közben virtuálisan fertőzték és gyűlölték egymást sokan. Banánhéjakon táncoltak. Szomorúsággal töltött el az anyagba indokolatlanul mélyre való süllyedésünk. Pedig talán minden pillanat áldott, minden találkozás egy lehetőség a szeretetre. Mi más dolgunk lehet? Az élet dícséretét lágyan énekelték a kis hajtások a földön és a fákon miközben ők is haldokoltak. Mi is közeledtünk ahhoz a ponthoz de lassan áthidalhatatlan távolság ült a kis hajtások éneke és az emberi létezés közé. Pedig csak szeretni kellene. Tisztán, szépen, lágyan, szelíden. Elvárások nélkül szemlélni a létezés bőségét.

Rózsahegy

Száraz lett és szikkadt a talaj. Várj! Nem is mondok igazat. Csúszós sár van odakint. Pedig hónak kéne lennie.  Emlékszel amikor egyszer kioldott az egyik sílécem és egy egész hegyen át csúsztatok utána és visszahoztátok? Álmodok azzal a hellyel. Le tudnám rajzolni az egészet. Nem tudom mitől voltam olyan boldog akkor. Tisztán emlékszem az érzésre.  Évekkel később voltam még ott sokszor, de te arról már nem tudhatsz semmit. Akkor már söröztünk vagy boroztunk - na erre már nem emlékszem tisztán  - és mámorosan száguldottunk le patakokon és erdőkön át egészen a városig.   De én nem azért álmodom azzal a hellyel, pedig Isten bizony azokban az időkben sokkal jobban éreztem magam. Az a gyerekkori pillanat ragadt meg bennem és azt nem tudta felülírni semmi. Pedig nagyon igyekeztem. Akkor vittetek fel először a nagy pályára. Leültem a hóba és néztelek titeket. Egy hókirálynő voltam, de nem tudtam mit kezdeni az érzelmeimmel. Aztán bele is gabalyodtam teljesen. Azóta megtanultam, kezelni őket

Chaplin

2008 vége felé a válságra hivatkozva létszámcsökkentést tartottak a textilgyárban. Ez a létszámcsökkentés olyan jól sikerült, hogy egy év múlva az egész textilipari gyárkerület megszűnt, a hozzá tartozó buszmegállóval együtt. Gréta is ekkor veszítette el állását, pedig azt gondolta ebben a gyárban fog megöregedni és Terivel meg Zsuzsival töltik a nyarakat a zalakarosi üdülőben. Ők hárman annyi mindent átéltek már együtt és ráadásul mindhárman szerették a Balaton szeletet és a meggyes joghurtot.  Gréta a létszámcsökkentés napján piros pufidzsekit, világos farmernadrágot viselt és elsírta magát a buszon. Munkát keresett, de szülővárosában, Hódmezővásárhelyen nem talált, ezért úgy döntött felköltözik Budapestre. El is helyezkedett egy hajlítható csöveket forgalmazó cégnél. Ugyan ő csak papírmunkát végzett, mégis minden áldott nap köpenybe kellett mennie. A munkája abból állt, hogy a munkatársa által leltározott termékeket leltárba foglalta, ezután pedig egy másik munkatársával visszae